22 Nisan 2010 Perşembe

ÖTK nereye gidiyor?



Türkiye’ de Öğrenci Temsilciler Konseyi ülkenin dört bir yanından üniversiteye gelmiş olan öğrencilerin, fikir özgürlüğüne ve toplumsal dayanışmaya örnek düzeyde genç bir toplum kesimini oluşturması için bir araçtır. ÖTK, Hacettepe Üniversitesi’nde olduğu kadar birçok üniversitede öğrenci ile yönetim arasındaki bağı sağlamak için çalışan fakat bu görevini yerine getirirken yıl-lardır yaptıkları ve yap(a)madıkları ile daima bir tartışma konusu olmuştur. Fakat bu sefer tartışmanın konusu seçimlerin tekrar yapılması ve usulsüzlük iddası. Hüseyin Pilavcı ve Hatice Yıldırım, eski ÖTK yönetimi adına karşı iddaları yanıtlarken hiç bir sorudan kaçınmadan cevaplandırdılar Beytepe Postası’nın sorularını. İşte o röportaj…

Beytepe Postası: Geçen sene ÖTK’nın düzenlediği şenliklerde para kaçırılması iddialarına ne yanıt veriyorsunuz? Hüseyin Pilavcı: Böyle bir şey olması söz konusu değil. Bizim dönemizdeki verilen para, yani üniversiteden, sadece ses sistemine harcanıyor. Her şeyi sponsorlarla görüşüp menejerler aradan çıkartılarak, bulduğu sponsorla para anlaşması yapması mümkün değil. Sponsor parayı üniversitenin hesabına yatırıyor. ÖTK’nın para alması mümkün değil. Şenliğin gerçekleşmesi için elimizden geleni yaptık.Dünyanın emeğini verdik.
B.P.:Peki geçen sene Facebook ve benzeri sosyal paylaşım sitelerinde yer alan taciz ve uyuşturucu satılma iddialarına ne yanıt vereceksiniz? H.P.: Bundan bizimde haberimiz oldu.ÖTK olarak böyle bir şeye göz yumulmasına bırakın bunu yapabilecek kişilere, il önce, suç duyurusu açarız. Bilişim suçlarından dava açmayı düşündük bu iddiayı gündeme getirenlere karşı ama seçim olayları yüzünde ilgilenemedik. Taciz olaylarının varsa en baştaki sorumlusu ÖTK’dan çok alanın güvenliğini kim sağlıyorsa ondadır. ÖTK’nın her tarafta gözü olmasını bekleye-meyiz. Ama 4 günlük güvenlik raporlarında hiç bir şekilde taciz ve uyuşturucuya dair böyle bir olaya rastlanmamıştır.

B.P.: Üniversite şenliklerine dışarıdan insan alınması hakkında ne düşünüyorsunuz? Neden böyle bir uygulama var? H.P.: Şenlikler yapılırken zaten az miktarda bir para ile yapıyoruz. Şenliğin çeşitli gelir getirici kalemleri vardır. Yiyecek, içeçek gibi; ama bunlar yetmeyince dışarıdan gelenlere bilet kesilmesiyle kapatmaya çalıştık. Hacettepe’de mecbur kalıyoruz bütçe sıkıntısı yüzünden. Bu uygulamanın yanlış olmasını kabul etmemizle beraber bu sene eğer devam etseydik sadece üniversite öğrencisi alacaktık. Yeni yönetim öğrencinin şenliğini firmaya vermiştir. Bu arada büyük rantların dönmesi olasılığını güçlendiren çok tehlikeli bir durumdur. Kaldı ki, arkadaşlar bu yıl dışarıdan kimse alınmayacak diyor ancak firmanın elemanlarının kapı kont-rolünde bulunup Hacettepe Öğrencisi dışındakilerden ücret alma işlemini ne kadar sağlıklı yapacaklar, burası tartışılır.
B.P.: Seçimlere gelelim genel olarak anlatır mısınız? Neler oldu 23 Kasım 2009 seçimlerinde? Hatice Yıldırım: 2005 tarihli YÖK Öğrenci Konseyleri ve YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği'nin "bir temsilci üst üste en faz-la 2 dönem temsilcilik yapabilir" ibaresinden yola çıkılarak, Sağlık Bilimleri Fakültesi temsilcisi ve ÖTK Başkanı İlker Pazarbaşı ve Edebiyat Fakültesi temsilcisi Hüseyin Pilavcı'nın temsilciliğinin düşürülmesinden sonra ve aynı yönetmeliğe göre, seçim kuralına aykırı olarak yapılan Tıp Fakültesi seçimleri iptal edilerek Tıp Fakültesi temsilcisi Burak Bahadır'ın temsilciliğinin düşürüldü.YÖK Öğrenci Konseyleri ve YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği'nde yer almamasına rağmen, Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi 1999 Yönergesi baz alınarak yapılan; sınıf temsilcileri seçilmemesi sebebiyle Spor Bilimler ve Teknolojileri Yüksekokulu seçimleri iptal edilerek temsilci İbrahim Özgür Türkalp'in temsilciliğinin düşürülmesi ve tüm bu sebepler ile genel seçim iptal edildi.

B.P.: İkinci seçim tarihinde neler oldu, 8 Mart seçimlerinde? H.P.: Bu sürede, ÖTK’ ya vekaleten Başkanlık yapması için İBBF temsilcisi ve Öğrenci Temsilciler Konseyi Genel Sekreteri Hatice Yıldırım atandı. 8 Mart 2010 tarihinde ÖTK Genel Kurul toplantısında, Yönetim Kurulu seçimlerini yapmak üze-re toplandı. Ancak; seçim öncesinde Edebiyat Fakültesi yeni temsilcisi Didar İSMAİLOĞLU için seçimden hemen önce yapılan itiraz, Seçim Komisyonu toplanmadan ve yazılı bir karar belgesi olmadan, sadece Özgür Türkalp'in itiraz dilek-çesine göre davranılmış ve temsilcinin temsilcilik niteliği 2005 tarihli sayılı Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yüksek Öğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Kon-*seyi Yönetmeliğinde yer alan niteliklere aykırı olmamasına rağmen temsilciliği düşürüldü. Gerekçe olarak, temsilcinin alttan 2'den fazla dersi olması olarak gösterildi. Ancak, 2005 YÖK Yönetmeliğinde böyle bir madde yok. Bu madde, üniversitenin 1999 ÖTK Yönergesinde yer alır. Yönergeler, Yönetmeliklerin altında olup, onların eksikliklerini tamamlamak amacıyla kullanılırlar. 1999'da yapılmış bir yönerge, 2005’teki Yönetmeliğin eksikliklerini tamamlayamaz. 2005ten sonra yapılan bir yönerge olsa idi, o bahsi geçen yönetmeliğin eksiklerini kapatabilirdi. Bilgisizlik veya dikkatsizlik sonucu ya-pılan bu yanlış, hukuk müşavirlerince de dile getirildi.
B.P.: Peki ikinci seçime itirazınız neden? H.Y.: Temsilciği düşürülen Edebiyat Fakültesi Temsilcisinin yerine yeni bir temsilci seçilmeden yapılamayacak olan seçimler yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, bugüne dek her Hacettepe Üniversitesi öğrencisi ÖTK'nin doğal üyesidir felsefesiyle Genel Kurul toplantılarına katılabilen öğrenciler ve bölüm-sınıf temsilcileri salondan çıkarılmıştır. Ve yine, YÖK Öğrenci Konseyleri ve YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği gereğince Öğrenci Konseyi Denetleme Kurulu, Öğrenci Konseyi Genel Kurulu ta-rafından, görev süresi bitmekte olan ve öğrenciliği en az bir yıl daha devam edecek olan Öğrenci Konseyi Yönetim Kurulu üye-leri arasından seçilir. Ancak 08.03.2010 tarihli seçimde bahsi geçen kriterlere uygun kişilerin de içinde bulunduğu bir grup temsilci salon dışına çıkarılmıştır ve Denetleme Kurulunda görev alma hakları ellerinden alınmıştır ve yine, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yüksek Öğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği 2. kısım, 8. bölüm, 21. madde gereğince Öğrenci Konseyi Denetleme Kurulu, Öğrenci Konseyi Genel Kurulu tarafından, görev süresi bitmekte olan ve öğrenciliği en az bir yıl daha devam edecek olan Öğrenci Konseyi Yönetim Kurulu üyeleri arasından seçilir. Ancak 08.03.2010 tarihli seçimde bahsi geçen kriterlere uygun kişilerin de içinde bulunduğu bir grup temsilci salon dışına çıkarıldı ve Denetleme Kurulunda görev alma hakları ellerinden alındı.

B.P.: Dekanların bu seçimde söz sahibi olduğu iddaları hakkında ne diyorsunuz? H.Y.: Seçimde gözlemci olması gereken ve seçimi yönetme görevi bulunmayan Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Deniz Demiryürek seçimi yönetmiştir.Ayrıca
Tıp Fakültesi Dekanı Serhat Ünal daha önce diğer fakültelerin dekanlarını arayarak temsilcisine oy verilmesini istedi.
B.P.: Salon terk etme olayı nedir?Duyduğumuza göre salon terk edilip seçimler protesto etmişsiniz? H.P.: Usule aykırı yapılmakta olan seçimin bir parçası olmak istemeyen ve durumu protesto eden bir grup temsilci salonu terk etti. İçeride yapılan seçimde, YÖK Öğrenci Konseyleri ve YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliğine göre seçilmesi gereken Öğrenci Konseyi Divan Kurulu seçilmedi. Oy hakkı bulunan 26 temsilciden, 15 temsilcinin katıldığı tek adaylı seçimde; 14 oy alan (1 oy boş atıldı), Tıp Fakültesi temsilcisi Burak Bahadır Başkanlık görevine seçildi.

B.P.: Süreç nasıl devam ediyor? H.P.: Seçimin usul ve kurallara uygun yapılmadığı gerekçesi ile, YÖK Hukuk Müşavirleri ile görüşen temsilciler, haklı oldukları savıyla hareket ederek, Üniversite Rektörlüğü ve YÖK'e itiraz dilekçeleri verildi.

2 yorum:

  1. Gerçekten acı verici ÖTK nın hali geçmişte de hata olmuştur elbet. Bende yapmışımdır bir başkan olarak ama Türkü'süz şenlik yapmadık. Bunlar kafalarına göre yaptı demiyorum yanlış anlamayın Rektörlük yaptı oldu ve yaşanıyor rezalet

    YanıtlaSil
  2. Bu arada e postamın ismini değiştirmemişim özür dilerim Emrah IŞIK ben. :)

    YanıtlaSil