21 Mayıs 2009 Perşembe

BEYTEPE FORUM

Gökmen KARSAVRAN
Geçen hafta kendine HEK adını veren ve Beytepe’de liberal anlayışın kalesi olarak ifa-de edebileceğimiz yapılanma, bütün kesim-lerden, medyatik birkaç siyasi aktörü çağırıp, siyaset ve dış ilişkiler konulu bir sempozyum düzenledi. Bir de alt konusu var; demokrasi ve yerel kalkınma bağlamında Türkiye. Fakat etkinlikle ilgili kampüsümüzdeki solun tartış-maları bir isim üzerinde odaklandı; Beypazarı eski belediye başkanı ve MHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş.
Etkinliği düzenleyen grup, ısrarla bu bireyin Beypazarı eski Belediye Başkanı kimliğiyle çağrıldığını vurgulamış, kampüste sağ-sol çatışması olarak adlandırdıkları çatışmalarda taraf olmak istemediklerini belirtmiş, düşünce özgürlüğü kapsamında her fikre eşit mesafede olduklarını ifade etmişlerdir. Şimdi bütün bunları ele alalım.
Birincisi; iddia edildiği gibi her fikre eşit me-safede olunduğu tamamen yalandır. Kendi-leri liberal bir anlayışa sahiptirler. Sosyalist düşünceye olan mesafesiyle liberal düşünce-ye olan mesafesinin aynı olması bu söyledik-lerinden bağımsız olarak imkansızdır. Mese-la bu süreçte özgürlük ve faşizm kavramlarını ele alalım. Sosyalistler özgürlük kavramını proletarya cephesinden algılar ve Engels’in deyimiyle, ”Özgürlük, zorunlulukların bilince çıkartılmasıdır.” şeklinde ifade eder. Liberal-lerde ise durum çok farklıdır; özgürlük başka-larının alanlarına müdahale edilip edilmedi-ğiyle ölçülür. Faşizme gelince iş daha da ko-mikleşiyor Türkiye’de. Dünyadaki geçmiş pratiğiyle ve bugünkü ideolojisiyle her fırsat-ta “liberalizm ve komünizm” karşıtı olarak ifade eden bir anlayışa sen ne kadar safça eşit mesafedeyim dersen de. Seni yok etmeye ça-lışınca da biz size eşit mesafedeyiz demeye devam edersiniz. (…)Bu bireyi ister Beypa-zarı eski Belediye Başkanı kimliğiyle çağır, ister T.C. vatandaşı kimliğiyle. Bu, onun MHP üyesi olduğu gerçeğini değiştirmez. Bahsettiğimiz oluşumun Türkiye’de faşizmin temsilcisi konumunda olup olmadığını tartış-mayacağım. Bu oluşum her türlü söylem ve pratiğiyle, örgütlenme yapısıyla faşist bir ya-pılanmadır. Bununla ilgili sol oldukça zengin değerlendirmelere sahiptir. Konuyla ilgilenen arkadaşlar küçük bir araştırmayla pek çok kaynağa ulaşabilirler.
(…)Liberaller, iktidarlarının ellerinden kayıp gideceğini anladıkları zamanlarda faşizme başvurmaktan geri durmazdır. Sermaye ve temsilcileri liberal anlayışlarıyla faşizme ide-olojik olarak şeklen karşılardır. Ama bu on-ları faşizm uygulamaktan alıkoymaz. (…)Sempozyuma gelirsek; Mansur Yavaş kampüsteki solcu, devrimci öğrencilerin ça-basıyla programdan çıkarıldı. Bu sayede aynı grubun 4 yıl önce düzenlemiş olduğu, jandar-ma-rektörlük-İİBF dekanı Orhan Morgil iş-birliğiyle gerçekleştirilen ve devrimci öğren-cilerin kaba dayak ve plastik mermilerle yara-landığı, bu bahaneyle yirminin üzerinde dev-rimci öğrencinin atılmaya varan cezalarla uzaklaştırıldığı faşist terör tekrar yaşanmamış oldu. Süreci farkında olan ve kendisine düzenlenmek istenen aynı oyuna hiçbir şekilde izin vermeyen Beytepe’deki solcu arkadaşlara teşekkür ediyor ve kutluyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder