21 Mayıs 2009 Perşembe

BEYTEPE FORUM

Merve DEVECİ
Hacettepe Ekonomi Topluluğu'nun bu yıl 5.sini düzenlediği ‘Ulusal Ekonomi, Siyaset ve Dış İlişkiler’ sempozyumu, Tuğrul Çubukçu salo-nunda, 4-8 Mayıs tarihlerinde ger-çekleşti.
“Demokrasi ve yerel kalkınma bağ-lamında Türkiye” konusunu günde-mine alan topluluk, bu konuda bir-çok ismi okulumuzda ağırladı.
Sempozyumun ilk gününde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakül-tesi hocalarından Prof. Dr. Baskın Oran, konuşmasını “Türkiye'de kimlikler ve kimlik çatışması” üzerine yaptı. Genel olarak kimlik olgusunun ve Türkiye’ de etnik kimliklerin tanımını yapan hocamız, daha sonra bunların yarattığı çatışmaların ne-denlerini ve nasıl çözülebileceği üzerinde durdu.
ı gün ikinci konuk ise CHP İstanbul milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. Son dönemde yerel se-çimler ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen milletvekili, yerel kalkınma ve sosyal devlet olgusunu yönetimlerle uygulamanın önemi üzerinde durdu.
İkinci günkü konuklar Ufuk Uras ve Zeki Sezer’di. Siyasette yeni arayış-larla ilgili bir konuşma yapan ÖDP eski genel başkanı ve İstanbul ba-ğımsız milletvekili Ufuk Uras konuş-mada kendisini “solcu bir arkada-şınız” olarak betimledi. Türkiye’de kitlelerin örgütlenmesinin, sorunların çözümünde büyük yararı olacağını söylerken ; ‘sade’ vatandaşın siyase-te girmesinin ve siyasetin her türlü düşünceye açık olmasının gerekli-liğini anlattı. Daha sonraki oturum-da konuşan Zeki Sezer ise eski baş-kanı olduğu DSP’nin diğer siyasi partilerden farklı olduğunu vurgu-layarak partinin eski gücüne kavu-şacağına olan inancını belirtti.
Üçüncü gün Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Murat Karayalçın konuktu. Yerel kalkınmanın dünyada ön plana çıktığını vurgulayan Karayalçın bu konuda Ankara ’nın eksiklerini belirtti. İkinci oturumda ise üniversitemizde İktisat bölüm başkanlığını yapan Prof. Dr. Orhan Morgil “yerel yönetimler ve kalkınma” konulu bir konuşma yaptı. Katılımcıları yerel yönetim organları ve işleyişi ve yerel yönetimlerin ekonomik hareketleri konusunda aydınlattı.
Sonunucu gün ise Beypazarı eski belediye başkanı Mansur Yavaş'ın bir konuşma yapması bekleniyordu. Konferans, kendilerini Devrimci De-mokrat(!) Yurtsever Öğrenciler ola-rak tanıtan bir grubun tepkisi yüzün-den; daha çok gerilime mahal verme-mek için, HEK tarafından iptal edil-di. Özgür düşünceyi hedeflediklerini belirten topluluk, üniversitemizin henüz buna yeterince açık olmadığı-nı söyleyerek; olayların tatsız bir du-rum almaması için konferansı iptal ettiklerini; ancak duruşlarını hiçbir zaman değiştirmeyeceklerini ve bütün siyasal görüşlere aynı mesafede olduklarını özetleyen bir yazı yayımladı. Kapanıştaki konuk ise ANAP eski genel başkanı Erkan Mumcu’ydu. Türkiye’deki demokrasi hayatından bahseden Mumcu, tecrübelerini ve siyaset hayatındaki anılarını anlattı. Bu sempozyum ile siyaset alanında tecrübeli birçok konuşmacı üniversitemize konuk oldu. Umarız daha ve daha büyük sempozyumlarla topluluklar bize yarar sağlamaya devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder