21 Mayıs 2009 Perşembe

Beytepeli Hayvanseverlerden Barınak Ziyaretleri


Sadık Yılmaz


İlkini 23 Nisan tarihinde gerçekleştirdiğimiz, Gölbaşı Hayvan barınağı ziyaretimizin bir ikinci ayağı, 09 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirildi. Daha öncesinde 3 kişi olarak yapılan ziyaretimiz, bu sefer birkaç öğretim görevlisinin de katılımı ile 19 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Barınakta var olan 3 bin civarında köpek, bizim bu ziyaretimizden oldukça memnun oldular. Gönüllüler olarak toplanan 500 TL. ye yakın para ile 165 kg. köpek maması alındı. İşin bu maddi boyutu ya da mama kısımları hariç, o köpeklerin bekledikleri şey biraz da ilgi ve sevgi idi. Arkadaşlarımızın etrafında dolanan ve bizler ile oyun oynamak isteyen bu köpeklerin barınaklardaki durumları gerçekten kötü ve içler acısı. Pek çok köpeğin önünde boş yemek kapları, dolu olanların içinde ise sulu ekmekler vardı. Belediyenin sağlamış olduğu yardımın ekmekten başka bir şey olmadığı barınaklarda, pek çok köpeğin yağmurdan ya da güneşten korunacak herhangi bir kulübeleri ya da benzeri bir malzemeleri yok. Hayvanseverler olarak bu konuda da yine üstümüze düşeni yapmaya kararlıyız.
Günümüz dünyasında, evrensel ahlaki değerlere ulaşmış toplumlarda her türlü canlının ve doğal yaşamın önemi ve değeri bilinmektedir. Bu köpeklerin, ya da diğer tüm canlıların en az insanlar kadar sokaklarda, bahçelerde yani insana ait gibi görünen her yerde yaşam hakları vardır.
Geç ya da yetersiz de olsa, ülkemizde artık 5199 sayılı bir yasa var. Ve bu yasa ile hayvanların hakları korunma altına alınmıştır. Bu yasanın amacı; “hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.”
5199 sayılı yasa, hayvanların, gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra, kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların alındıkları ortama bırakılmasını hükme bağlamıştır. Ama maelesef barınaklarda yaşamak durumunda kalan binlerce hayvan bu hakkından mahrum bırakılmıştır. Barınaklar, insanlar için kapatma cezasına çaptırıldıkları yerler gibidir. Ki bu kapatma cezasına maruz kalmış insanın da suçsuz olduğunu ve sadece insan olduğu için cezaevlerine konulduğunu düşünün...
Hayvanların evleri, sokaklar, parklardır; barınaklar değildir.
Yasanın ne kadar uygulandığı tartışılır elbette. Fakat bizlerin en azından üniversiteli öğrenciler olarak, bulunduğumuz ortamlarda, doğal yaşamı koruyan, hayvan haklarına saygılı ve onlar ile birlikte yaşayabilen gençler olabiliriz. Ki bu yolla ancak ve ancak, kampüsümüzde kimsenin ama kimsenin hayvan öldürmesine, bırakın öldürmeyi en ufak bir zarar vermesine engel olabiliriz.
Son olarak; herhangi bir yerde herhangi bir hayvana zarar verildiği yada bir hayvan cesedi görüldüğünde 212 20 47 nolu Çevre Bakanlığından yetkili birimin aranması gerekmektedir.

http://www.facebook.com/group.php?gid=54719156493

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder